Sleduj nás

UFC Fight Night: Francis Ngannou vs. Cain Velasquez

UFC Fight Night: Francis Ngannou vs. Cain Velasquez

Historicky první číslovaný turnaj na ESPN odstartuje souboj dvou titánů. Nastupující hvězda proti bývalému králi těžké váhy. Pokud totiž UFC něco umí dokonale, pak je to právě vytváření soubojů, jakým je tento. Dámy a pánové, neodcházejte od svých sedaček a televizních aparátů, tohle může být opravdu rychlá podívaná.

Celý večer, netradičně naplánovaný na neděli, se prakticky točí kolem těchto dvou fascinujících těžkých vah. Na jedné straně bývalý šampion UFC Cain Velasquez, který se po dlouhé sérii zranění vrací zpět do oktagonu, a na straně druhé Francis Ngannou, muž s neuvěřitelnou silou, kterého dokáže porazit pouze jeho vlastní psychika.

Šestatřicetiletý Velasquez se vrací! Skvělá zpráva pro všechny fanoušky bojových sportů. Ta špatná je, že nikdo netuší, v jaké formě se tento rodák z amerického Salinasu předvede. Pokud bychom se vrátili o pár let čase, kdy byl Velasquez pravděpodobně nejlepší těžkou vahou na světě, málokdo by pochyboval o jeho triumfu. Čas ale nezastavíš a nečinnost v oktagonu už vůbec ne. Za posledních pět let tento pořízek s mexickými kořeny bojoval pouze třikrát, přičemž jednou prohrál, a to není zrovna lichotivá vizitka pro někoho, kdo se má utkat s extrémně nebezpečným Francisem Ngannou.


Francis Ngannou vs. Cain Velasquez

„Kdyby to nemělo smysl, tak se do klece nevracím. Co se týče tréninku a všech věcí okolo, vzalo mi to opravdu hodně, ale miluji to. Je to moje práce, kterou opravdu miluji. Jsem strašně soutěživý, jak v zápase, tak v osobním životě. A jediné, co přichází v úvahu je výhra,” nechal se slyšet Velasquez. Muž, který je opravdovou legendou. Je vůbec prvním mužem mexického původu, který získal titul šampiona v těžké váze. To se doposud nikomu v MMA, či klasickém boxu nepovedlo. Zajímavostí je také to, že Velasquez nikdy neprohrál jediné kolo, pokud došlo až do konce.


„Cítím se silnější než kdy dříve. A jsem připravený se stát opět šampionem UFC. Dva, tři zápasy a mám svůj titul zpět. Můj plán je jasný, dostat soupeře na zem tak rychle, jak jen to bude možné a tam už si s ním hravě poradím,” přidal sebevědomě.

Dvaatřicetiletý Francis Ngannou je kapitola sama o sobě a jeho příběh je jako z filmu. Neporazitelný „Predátor“, který ničil soupeře za soupeřem svojí nadlidskou silou našel skutečného rivala až v sám sobě. Ztracenou psychiku, kvůli níž prohrál nejen titulový souboj s Miocicem, ale i následné klání dvou titánů s Derrickem Lewisem, prý našel zpět. Ve svém posledním představí to ostatně dokázal. Curtise Blaydese ukončil hned v prvním kole a těžké váze předvedl, že se ním musí opět počítat.


Co se ale stane, pokud jeho soupeř přežije jedno či dvě kolo, je stále velkou otázkou. Souboj s Velasquezem je pro něj zároveň pomyslným mostem mezi návratem k elitě, či pádem do zapomenutých dějin tohoto sportu. „Velasquez se vrací domů, do oktagonu. Čeká tam na něj však zvíře, které jedním úderem málem ustřelilo hlavu Alistairovi Overeemovi. Tenhle pohled musí mít každá těžká váha neustále před očima. Znovuzrozený Ngannou to však bude mít velice těžké, jeho protivník je jako tank, který začne od první vteřiny demolovat vše, co mu přijde pod ruku a skončí až tehdy, kdy jej rozhodčí odtrhne. Naprosto jednoznačně to je nejlepší těžká váha, co se kdy v UFC představila,“ komentoval tento souboj současný šampion Daniel Cormier.

Mimo jiné velký kamarád Velasqueze. Prakticky jsou jen dva scénáře, jak souboj může dopadnout. Vítězstvím v prvním kole rychlým a tvrdým knockoutem pro Ngannou, nebo bodová dominance jeho protivníka, který se nechá inspirovat přemožitelem nigerijského obra, Stipem Miocicem. Velasquez vždy disponoval skvělým kardiem a rychlostí, ale v tomto zápase je vše proti němu. I tak je bývalý dvojnásobný šampion v těžké váze slušným favoritem u většiny sázkařů.

Klání dvou obrů bude sekundovat souboj Jamese Vicka (13-2) a Paula Feldera (15-4). Oba mají na svém kontě z posledního zápasu prohru, oba jsou skvělý postojáři a oba se nebojí tvrdých výměn. Rodák z Filadelfie Felder, přezdívaný „The Irish Dragon“, naposledy dost sporně a těsně na body prohrál s Mikem Perrym, zatímco jeho sobotní protivník Vick, tvrdě narazil hned v prvním kole na pěst Justina Geathejeho. Jejich střet slibuje atraktivní podívaou a zejména pro Vicka jde o „existenční“ zápas, ve kterém se rozhodne, zda setrvá mezi elitou anebo naopak poputuje zpátky na startovní čáru.

Galavečer tradičně vysílá Nova Sport 2 a to od 3:00 hodin.



Další články