Sleduj nás

Král Jones to znovu dokázal, Reyes padl na body! Shevchenko i nadále vládne muší váze

Král Jones to znovu dokázal, Reyes padl na body! Shevchenko i nadále vládne muší váze

Houston v Texasu se zachvěl pod náporem exkluzivní MMA show, jejímž vrcholem byly dvě titulové bitvy. Nejdominantnější šampion historie Jon „Bones“ Jones posunul svůj rekord na 26 vítězství, přičemž 14 z nich se zrodilo právě při obhajobách titulů. Ani Valentina Shevchenko při své misi nezaváhala.

Podle předzápasových prognóz se Jones postavil proti nejtěžšímu soupeři od dob Daniela Cormiera a ihned první minuty duelu nasvědčovaly, že to je skutečně pravda. Dominick Reyes (nyní 12-1-0) byl v úvodních třech kolech nachytán pouze high kickem, jenž si nestačil včas pokrýt, ale jinak dostával šampiona do situací, které mu vyloženě nechutnaly. Jednalo se převážně o výbušné kombinace, které vycházely z protiútoků a kolikrát nutily Jonese rychle ustupovat.


Třetí kolo se z hlediska průběhu zdálo jako Jonesovo jedno z nejslabších. Reyes v něm trefil opravdu slušný zvedák na bradu, který doprovodil jak kop do hlavy, tak i kop do břicha. Na dříve nezpochybnitelném vládci polotěžké váhy se objevily první krvavé šrámy a on sám na to zareagoval tím, že se začal pokoušet přenášet boj na zem. Vyzývatel ovšem s pokusy o takedown počítal a velmi dobře se na ně připravil. Jon se usilovně snažil, ale hra zůstala i nadále v postoji.

Počínaje mistrovskými koly bylo cítit, že zápas postupně dojde až na body, k čemuž se Jones takticky přizpůsobil a začal stupňovat svůj tlak. Reyese často ohrožoval nebezpečnými low kicky a ani na chvíli mu nedával příležitost k tomu, aby převzal otěže, co se kontroly oktagonu týče. S tímto scénářem Bones ovládl čtvrté i páté dějství, v němž občas proběhlo pár dobrých výměn v postoji. Ani jeden zápasník toho druhého však viditelně předčít nedokázal.


Z bodového hlediska rozhodla nejvíce kontrola oktagonu a s ní i spojený neustálý tlak na soupeře. Reyes sice dostal Jonese párkrát do nebezpečných situací, dokonce jeho směrem vyslal i více signifikantních úderů, ale na vítězství to nestačilo. Jak už tomu bývá zvykem, šampiona musíte ukončit, nebo přejet, abyste mu vzali pás. A sudí to viděli v bodovém poměru velmi podobně: 48-47, 48-47, 49-46. Výrok třetího rozhodčího je ovšem poněkud sporný a určitě bude ještě předmětem mnoha diskuzí.

O druhý titulový zápas se v Texasu postaraly šampionka Valentina Shevchenko a její vyzývatelka Katlyn Chookagian. Z hlediska průběhu bylo již od počátku patrné, jakým směrem se bude duel vyvíjet. Zkušená držitelka pásu muší váhy byla lepší jak v postoji, tak zejména na zemi, která se soupeřce stala osudová. Ve třetím kole si Valentina získala natolik výhodnou pozici, že mohla na Katlyn sypat jeden úder za druhým, což donutilo sudího zasáhnout a zápas ukončit.  


UFC 247, výsledky:

Main Card

  • Jon Jones def. Dominick Reyes via unanimous decision (48-47, 48-47, 49-46)
  • Valentina Shevchenko def. Katlyn Chookagian via third-round TKO (1:03)
  • Justin Tafa def. Juan Adams via first-round TKO (1:59)
  • Dan Ige def. Mirsad Bektic via split decision (28-29, 29-28, 29-28)
  • Derrick Lewis def. Ilir Latifi via unanimous decision (29-28 x3)

Undercard

  • Trevin Giles def. James Krause via split decision (28-29, 29-28, 29-28)
  • Lauren Murphy def. Andrea Lee via split decision (29-28, 28-29, 30-27)
  • Khaos Williams def. Alex Morono via first-round KO (0:27)
  • Mario Bautista def. Miles Johns via second-round TKO (1:41)
  • Journey Newson def. Domingo Pilarte via first-round TKO (0:38)
  • Andre Ewell def. Jonathan Martinez via split decision (29-28, 28-29, 30-27)
  • Youssef Zalal def. Austin Lingo via unanimous decision (30-27 x3)


Další články