Sleduj nás

Tereza Ronda Bledá: Amatérská jednička ženského MMA vzpomíná na začátky

Tereza Ronda Bledá: Amatérská jednička ženského MMA vzpomíná na začátky
Šestnáctiletá Tereza “Ronda” Bledá se věnuje plnokontaktnímu bojovému sportu MMA necelé dva roky a už je českou amatérskou jedničkou.

V dosavadních pěti zápasech vždy zvítězila. Do mezinárodních zápasů ji zatím ale nepustí nízký věk. Kvůli MMA se přestěhovala do Prahy. Na začátky v mariánskolázeňském Kody-AK Gymu ale stále vzpomíná.

Co je to MMA?


Jsou to smíšená bojová umění, kde se zapojují všechny bojové sporty jako třeba box, muay thai, judo, BJJ a tak dále. Je považován za nejbrutálnější a nejnáročnější sport na světě.

Jak jsi se jako dívka dostala k tak tvrdému sportu?


Už od mala jsem byla spíš na cvičení a barbínky mě moc nebraly. Odmala jsem také tento sport chtěla dělat, ale nevěděla jsem, že v Mariánkách něco takového je. V době, kdy jsem se to dozvěděla, jsem měla před mistrovstvím republiky v plavání, a tak jsem hned dva dny po mistrovství skončila s plaváním a vsadila všechno na sport, který mě lákal.

Kde jsi s trénováním začínala a v kolika letech?


S trénováním jsem začala pár dní po patnáctých narozeninách. Bylo to v Kody-AK Gymu v Mariánských Lázních, kde se mě ujal trenér Kody (Martin Kodýtek). Je to člověk, který mi asi nejvíce změnil život a vděčím mu za všechno, co teď mám a kdy mít budu. Samozřejmě je tu víc lidí, kteří mi pomohli nebo stále pomáhají, ale největší dík patří Kodymu.

Věnovala ses předtím i jinému bojovému sportu?


Nikdy jsem jiný bojový sport nedělala, ale jiných sportů jsem zkusila hodně. Od plavání, gymnastiky, fotbalu, atletiky až k vzpěračským disciplínám, konkrétně k benčpresu, kde jsem se stala mistryní republiky a jsem držitelkou národního rekordu.

Co Tě na tomto sportu baví?


Všichni si myslí, jak je tento sport jen o mlácení do hlav a že to dělají s prominutím pouze úplní tupci. Tento sport je však o těžké dřině, cvičení technik, samozřejmě i nějakých sparingách, ale především je to o těžkém odříkání, potu a občas té krve v přípravě na zápas a nepopsatelné euforii po vyhraném zápase. A to je to, co na tomhle sportu miluji.

tereza bleda vstup ufc

Jaký byl pro Tebe zatím největší zápas? (úspěch)


Zatím za největší úspěch považuji porážku soupeřky, která již měla v té době 12 zápasů a dokonce 3 profesionální. Byla asi o 10 kilo těžší než já a pravděpodobně si myslela, že si na mě spraví chuť. Ale podcenila mě a zápas jsem ukončila v prvním kole, kdy jsem ji uškrtila na gilotinu.

V jakém klubu nyní trénuješ?


Trénuji v pražském Hanuman Gymu, který tento rok už poněkolikáté vyhrál cenu nejúspěšnějšího klubu a vychoval mnoho mistrů a velkých jmen, a to zásluhou největší české legendy Petra Khrua Macháčka.

Čeho bys chtěla v MMA dosáhnout?


Moc bych si přála se dostat na předzápasy do největší české organizace XFN. V rámci celoživotních cílů je to pochopitelně UFC (nejprestižnější organizace na světě), to je ten největší vrchol, kam se chce každý zápasník dostat.

Talent mariánskolázeňské rodačky podporují společnosti Drill Athletics a FIT-PRO. Dalším cílem mladé bojovnice pro tento rok je najít další sponzory, kteří by podpořili její přípravu.


Další články