Sleduj nás

Evander Holyfield o tom, proč odpustil Mikeu Tysonovi a zdali se dočkáme trilogie

Evander Holyfield o tom, proč odpustil Mikeu Tysonovi a zdali se dočkáme trilogie

Bývalý čtyřnásobný světový šampion v těžké váze Evander „The Real Deal“ Holyfield (44-10-2, 29 KO) ve svém posledním rozhovoru zavzpomínal na svá nejlepší léta a společně s nimi i na hvězdný dvojzápas s Mikem Tysonem. K tomu všemu podotkl, jak se vyvíjí situace ohledně případné trilogie. 

Holyfield před pár dny oznámil svůj oficiální návrat do ringu, kterým hodlá podpořit nejen charitu, ale také mládež, jíž v této obtížné době chybí emoční rozvoj. „Ukážeme jim, jak jsme se prali za našich let,“ vtipkoval dnes už sedmapadesátiletý boxer, jehož jméno je nyní spojováno s exhibičním duelem proti Mikeovi Tysonovi. „Je pravda, že můj tým vyjednává s tím jeho, ale zatím jsme k žádnému oficiálnímu závěru nedošli,“ potvrzoval.

holyfield_tyson_box


Mike Tyson a Evander Holyfield jsou prakticky přátelé od dětství. Oba je vychovalo ghetto a oba měli i společnou cestu, která je v letech 1996 a 1997 postavila v ringu proti sobě. Z obou duelů odešel jako vítěz „The Real Deal“. V tom prvním slavil výhru v jedenáctém kole a v tom druhém již ve třetím, když se soupeř zahryzl do jeho ucha, načež byl diskvalifikován.

„Lidé si stále myslí, že mi bylo ukousnuto celé ucho. Nikdo ale nerozumí tomu, jaký je můj vztah k Mikeovi. On i já jsme byli pouhými náhradníky na letních olympijských hrách v roce 1984. To jenom dokazuje, jak byl i pouhý amatérský box za našich let tvrdý,“ vzpomínal Holyfield, jemuž se nakonec podařilo kvalifikovat do olympijského týmu, když dvakrát porazil Rickyho Womacka. Mike Tyson tehdy v kvalifikaci padl na body s Henrym Tillmanem, čímž pro něj tato pouť skončila.  


Daná ztráta ovšem Tysona nakopla takovým způsobem, že na sobě opravdu tvrdě zamakal a postupně se stal postrachem celé těžké váhy. „Když se Tyson stal šampionem, uvědomil jsem si, že pokud to zvládl on, tak to dokážu taky. Oba dva jsme se spárovali. Mně bylo 21 a jemu 17 a už tenkrát se pohyboval jako kobra. Jeho paže jsou sice krátké, takže vás to donutí si myslet, že když se zakloníte, tak vás nemůže zasáhnout, ale opak je pravdou! Přesně totéž se stalo spoustě jeho soupeřům. A díky tomu jsem dokázal poupravit své tréninkové metody a naučil se bojovat nablízko,“ svěřoval se Holyfield.

V červenci 1997 došlo k tomu nezapomenutelnému kousnutí do ucha. Mike se za to několikrát omluvil a nakonec se dočkal i odpuštění, jen media to stále pitvala. „Zjistil jsem, že box je sportem, kde máte vždy poslední slovo. A pro mě bylo snadné Tysonovi odpustit, protože jsem jako dítě také kousal svého bratra… Jenom media stále zuřila. Každý si na Mikea stěžoval a nikdo nechápal, jak jsem nad tím vším mohl tak snadno mávnout rukou. Já se jich však ptal: ‚Proč si stěžujete. On kousl přece mě, ne vás. A já jsem mu odpustil, což znamená, že vy byste měli také.‘ Mike a já díky tomu děláme teď spoustu věcí společně. Jsme dva chlápci, kteří povstali z ghetta a začali boxovat,“ uzavřel Holyfield.



Další články